Opis
Čia seme – bez glutena, odličan izvor kalcijuma i omega 3 masnih kiselina. Antioksidans i odličan izvor energije. Preporučuje se i deci, sportistima i u dijetama za mršavljenje.
Jednogodišnja cvetnica, iz porodice Lamiaceae (u ovoj porodici biljka je i pitoma nana), poreklom iz Centralne Amerike pre svega Meksika i Gvatemale.
U proteklih nekoliko godina postala je globalno popularna kao dobar izvor omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Bogata i mineralima: kalcijumom, fosforom, maganom (slično kao i lan i susam).
Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline. Sadrži još i: cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe .
Na organizam deluje veoma hidrirajuće, olakšava probavu, regulišu ravnotežu elektrolita u telu. Ubrzavu razgradnju masti u telu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti, daje energiju, snagu i izdržljivost,revitalizuju mišiće, odlično je za sportiste i ne sadrži gluten.Preporučuje kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.
Koristi se kao dodatak raznim jelima, zdravim poslasticama, šejkovima, kao zamena za jaja, zamena za puding. Način upotrebe: 1 supene kašika dnevno
Čia semenke bile su nekada toliko dragocene da su bile sredstvo plaćanja Starim Astecima, Inkama i Majama.
—————————————————————————–
Seme se seje direktnom setvom od aprila ( u basti ) ili marta u posudama na dubini od oko 1cm u zemlji i dobro zalije. Klija veoma brzo, kada isklija zahteva minimalno zalivanja. U kućnim uslovima se može sejati na vlažnoj podlozi po površini ( za klice ). Minimalna temperatura za klijanje 22°C.
Recenzije
Još nema komentara.