Opis
Pastinaca sativa
Paštrnak je dvogodišnja, zeljasta biljka, sa zlatnožutim cvetnim štitom u julu/avgustu. Naraste 50-100 cm visine. Svi delovi biljke su specifičnog, veoma prijatnog, aromatičnog mirisa. Koren je slatkastog ukusa, a plod je gorak aromatik.Seje se tokom marta i aprila na stalno mesto u redove na razmak od oko 40 cm, Semenke pokriti sa oko 2-3 cm slojem kompostne zemlje.Listovi i izdanci se beru pre cvetanja, a koren se vadi prve godine od kasne jeseni pa sve do zime. Druge godine koren više nije za upotrebu, već se ostavlja radi listova i semena. Mlade listove i izdanke koristimo kao dodatak začinjenim supama, čorbama a koren kao dodatak salatama, varivima i supama.Ovaj retko korišćen začin deluje stimulativno na apetit, poboljšava varenje, deluje protiv grčeva u crevima i kao diuretik. Čaj od korena pomaže u saniranju kašlja, ima tonizirajuće efekte kod opšte slabosti, ublažava bol, preporučuje se za izbacivanje peska iz bubrega. Sok od paštrnjaka poboljšava varenje, jača zidove kapilara, ublažava bol. Koristan je protiv bronhitisa, pneumonije, tuberkuloze pluća, emfizema. Normalizuje metabolizam, malo smanjuje sadržaj šećera u krvi.
Setva: U zatvorenom prostoru od Januara do Marta na temperaturi preko 18°C, seme sejati po površini supstrata i blago utisnuti. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.
Recenzije
Još nema komentara.