Paprika Lesya

150.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , , ,

Opis

Paprika Lesya

(C. anuum) Sorta poreklom iz Ukrajine, ‘Lesia’ je bila apsolutni hit 2022. godine, teška sa debelim zidovima, slatkim plodovima savršenim za pečenje ili za sirovu upotrebu. Oblik je divan: pun i okrugao sa izbočenim, šiljastim krajem. Potražite ovu sortu na internetu i naći ćete bezbroj tvrdnji da je to „najslađa paprika na svetu“. Lesja je veoma slatka i ukusna paprika. Prilično je izvanredna u svojoj produktivnosti. Prvobitno razvijena i predstavljena od strane porodice Bilous iz sela Prisluč u zapadnoj Ukrajini.
90 dana.


Razmnožavanje : Semenom

Pre-tretman : Ne / Eventualno potapanje u čaju od kamilice do 24h

Setva : S proleća od februara do kraja aprila . Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cele godine ( ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je veštačko opšrašivanje ) . Seme se seje u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu. Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5-2 cm. komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida . Pikira se nakon 20 dana od klijanja.

Klijanje: Temperatura iznad 20C , isklija za 1-4 nedelja

Lokacija : Direktna svetlost

Nega : Biljka ima plitak koren s time je neophodno redovno zalivanje i prihrana.


Za papriku je najvažnije da se gaji na rastresitom, hranljivom, lakom zemljištu, u predelima gde nema kasnih mrazeva, gde ima vode za navodnjavanje, i na novim zemljištima, jer ona pati od mnogih bolesti i štetočina. Ako se gaji u monokulturi, znači dugo godina na istom mestu, onda oboljeva od virusnih i gljivičnih bolesti i daje slabe rezultate i neupotrebljive plodove. Navodnjavanje je veoma važna agrotehnička mera u proizvodnji paprike, naročito ako se gaji iz rasada jer se, prilikom presađivanja, njen koren čupa, kida i raste u plitkoj površinskoj zoni zemljišta, tako da je osetljiva na sušu. Paprika traži toplotu za pravilan razvoj. Na temperaturi ispod 15 ºC prestaje s razvojem, kao i iznad 36 ºC. Seme počinje nicati na temperaturama iznad 13 ºC, a optimalna je temperatura za rast i razvoj  22-25 ºC. Temperature od –0,3 do –2,5 ºC dovode do uginuća biljke. Monokultura  znatno smanjuje prinose. Priprema tla za papriku počinje u jesen, dubokim oranjem na 30-35 cm. Mesec dana pre rasađivanja tlo za uzgoj se kultivira (usitnjava i poravnava, a neposredno pre rasađivanja površina se uređuje već prema odabiru tehnologije (primena folije, agrila, sistem navodnjavanja i dr.). Papriku je neophodno prihranjivati redovno, pre sadnje ( Stajsko djubrivo ili NPK ) i u toku rasta ( najčešće kristalnim i vodopotopivim djubrivima ). Moguća je i folijarna prihrana ( preko lista ).

Paprika Lesya

 

 

Dodatne informacije

količina

10 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Paprika Lesya“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *