Opis
Family: Papilionaceae
Genus: Cicer
Species: Arietinum
Chickpea, Garbanzo
Mahunarka, puna belančevina. Seme joj je svetlosmeđe boje i koristi se kao varivo ili dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Ipak, najrasprostranjenija primena na našim prostorima, joj je u vidu grickalica. Leblebija je vrsta biljaka iz familije bobova. U istočnim zemljama melju je u brašno i od tog brašna prave izvrsna peciva. U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.Sadrži:20% belančevina, oko 60% ugljenih hidrata, 5% biljnog ulja, 5% celuloze.
U svežem stanju , seme se zove Naut nakon prerade Leblebija !
Seme se seje direktno nakon opasnosti od mraza pa do juna .Izuzetno prinosna .
Recenzije
Još nema komentara.