Lithospermum officinale / Vrapčije seme

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Višegodišnja zimootporna lekovita biljka. Ptičji proso pripada porodici Familia boranginaceae. Ova biljka je prirodni antiflogistik, abortiv, antispazmodik, diuretik, dijaforetik, dermetik, kontraceptiv i sedativ. U narodnoj medicini predstavlja lek za lečenje:
Bolesti bubrega, pomaže kod sklonosti stvaranju kamenca ili taloženju peska u bubregu, akutnog i kroničnog cistitisa.
Zaraznih bolesti (gonoreje),
Ako čaj pijemo vruć, izazivamo obilno znojenje (dijaforetik),
Bolesti kostiju i zglobova (giht, artritis),
Bolesti creva (proliv, grčevi),
Bolesti krvi (čišćenje),
Visoke telesne temperature.
Listovi biljke deluju umirujuće (sedativ) te se upotrebljavaju u obliku čaja za lečenje raznih stanja napetosti, uznemirenosti, nesanice, uzbuđenosti…
Koren deluje kao detoksikant te se upotrebljava u obliku sirupa kod problema s kožom i to posebno protiv raznih eruptivnih osipa. Ekstrakt biljke u medicini upotrebljava se kao kontraceptivno sredstvo.
Cela biljka sadrži sastojke koji sprečavaju izlučivanje hormona hipofize kao što su FSH (hormon koji stimuliše folikule) i LH (luteinizacijski hormon), pod zajedničkim nazivom gonadotropini (nadziru rad polnih žlezda).


Seme se može sejati tokom cele godine ali je najbolje tokom proleća i leta. Seme posuti i utisnuti na 1cm u supstratu. Zaliti i održavati umerenu konstantnu vlažnost. Posudu sa posejanim semenom smestiti u frižderu na mesec dana, zatim izvaditi iz friždera i držati na mestu gde nema direktnog sunca. Kada biljke dostignu 10cm mogu se presaditi. Prve zime se biljke čuvaju u zatvorenom prostoru a zatim se prebacuju na stalnom mestu.

Dodatne informacije

Količina

50 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Lithospermum officinale / Vrapčije seme“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *