Opis
Selekcija: Alan Kapuler
Tamnocrvene stabljike narastu 5-7′ u visinu i daju 1-2 klipa po stabljici, sa zrnima u rasponu od tamnocrvenih do tamnoljubičastih. Ova retka boja u kukuruzu potiče od antocijaninskih pigmenata koji se takođe vide u listovima biljke. Prirodni izvor antioksidanata, antocijanini su takođe antiinflamatori. 85 dana. Sladak i ukusan, klip se jede svež, ali takođe deluje osušen, pečen, kuvan i mleven u kukuruzno brašno. Od njega se pravi ukusni ljubičasti kukuruzni hleb.
Setva: U redu 20-30cm, razmak između redova 70 cm. Na težim vlažnijim i hladnijim zemljištima i u ranijoj setvi seje se na 4-5 cm dubine. Na sušim i lakšim te toplijim zemljištima seje se dublje (5-7 cm). Na peskovitim zemljištima setva može biti i dublja. Krupnije seme se seje dublje, a sitnije pliće. Ako u zemljištu ima zemljišnih štetočina, sa setvom se unose odgovarajući insekticidi. Gustoća setve uz unapred određeni razmak setvenih redova, reguliše se rasporedom i razmakom zasejanih zrna u redu.
Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zrelosti zavisi od osobine sorte i može biti od 60 do 180 dana. Svi delovi kukuruza se mogu koristiti za preradu. Kukuruz sadrži : 70-75 % ugljenohidrata, 10 % belančevina, oko 5 % ulja, 15 % minerala, te 2,5 % celuloze. Minimalna temperatura za klijanje semena kukuruza iznosi 8 °C. Kukuruz može rasti ako je temperatura zemlje iznad 10 °C, a vazduha iznad 13 °C. Ako se temperatura smanji ispod 10 °C, kukuruz prestaje rasti. Biljka propada na temperaturi od 0°C. Na temperaturi preko 35 °C dolazi do oštećenja. Da bi seme klijalo mora da upije minimum 45% vode. Potrebe za vodom povećavaju se u vreme intenzivnog vegetativnog porasta, a najveće su neposredno pred metličanje i svilanje za vreme oplodnje i u početku nalevanja zrna. Kukuruz najbolje uspeva na dubokim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele ili neutralne reakcije. Pravilnom obradom, djubrenjem i negom mogu se postići zadovoljavajući rezultati. Dobre predkulture za kukuruz su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze, krompir, šećerna repa, suncokret, uljana repica pa i strne žitarice. Kukuruz kao predkultura drugim kulturama može biti dobar, ali i loš ako se kasno bere, posebno u jesenima s puno kiše.
Recenzije
Još nema komentara.