Kukuruz Maiz Morado

300.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Kulli

Nakon 20 god kultivisanja napokon je stvorena selekcija za hladnije zone tako da za razliku od obicnog morada kome je vegetacija 180 dana, novoj selekciji je duzina vegetacije 90-100 dana. Prvi put pustena u prodaji Januara 2018god. Stara sorta najtamnijeg i najlekovitijeg Meksickog kukuruza. Ima visoki sadrzaj secera tako da je sladji od vecine poznatih vrsti. Sadrzi antoanin i antioksidanse u vecem procentu od borovnice, osim zrna koristi se i klip za pripremu poznatog Meksickog napitka kao i za bojenje hrane i tkanine- boja je toliko jaka da se ne ispire.


Setva: U redu 20-30cm, razmak između redova 70 cm. Na težim vlažnijim i hladnijim zemljištima i u ranijoj setvi seje se na 4-5 cm dubine. Na sušim i lakšim te toplijim zemljištima seje se dublje (5-7 cm). Na peskovitim zemljištima setva može biti i dublja. Krupnije seme se seje dublje, a sitnije pliće. Ako u zemljištu ima zemljišnih štetočina, sa setvom se unose odgovarajući insekticidi. Gustoća setve uz unapred određeni razmak setvenih redova, reguliše se rasporedom i razmakom zasejanih zrna u redu.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zrelosti zavisi od osobine sorte i može biti od 60 do 180 dana.  Svi delovi kukuruza se mogu koristiti za preradu. Kukuruz sadrži :  70-75 % ugljenohidrata, 10 % belančevina, oko 5 % ulja, 15 % minerala, te 2,5 % celuloze. Minimalna temperatura za klijanje semena kukuruza iznosi 8 °C. Kukuruz može rasti ako je temperatura zemlje iznad 10 °C, a vazduha iznad 13 °C. Ako se temperatura smanji ispod 10 °C, kukuruz prestaje rasti. Biljka propada na temperaturi od 0°C. Na temperaturi preko  35 °C dolazi do oštećenja. Da bi seme klijalo mora da upije minimum 45% vode. Potrebe za vodom povećavaju se u vreme intenzivnog vegetativnog porasta, a najveće su neposredno pred metličanje i svilanje za vreme oplodnje i u početku nalevanja zrna. Kukuruz najbolje uspeva na dubokim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele ili neutralne reakcije. Pravilnom obradom, djubrenjem i negom mogu se postići zadovoljavajući rezultati. Dobre predkulture za kukuruz su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze, krompir, šećerna repa, suncokret, uljana repica pa i strne žitarice. Kukuruz kao predkultura drugim kulturama može biti dobar, ali i loš ako se kasno bere, posebno u jesenima s puno kiše.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kukuruz Maiz Morado“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *