Komorač / Trevignano

150.00 рсд

Opis

Family: Apiaceae
Genus: Foeniculum
Species: Vulgare var. azoricum

Kasni
Kultivar stvoren prvenstveno za proizvodnju nadzemnog mesnatog stabla. Prirodna vrsta koja se može razmnožavati semenom. Bulbe su krupne i čvrste, okrugle bele boje do 600gr. Stabljike su tanke i hrskave, nakon termičke obrade bele boje. Seje se u zatvorenom prostoru od januara do juna a direktno u bašti od juna do septembra. Ubire od jula do septembra. Sazreva za 120 dana. Rasadjuje se kada dostigne 10cm, u redove na razmaku od 15cm, izmedju redova 40cm.

Komorač ili morač je dvogodišnja otporna biljka šuplje i razgranate stabljike visine do dva metra. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdeljeni a listići igličasti i tanki kao konac. U ishrani se koriste svi delovi biljke . Komorač se koristi u lečenju kašlja, bolova u prsima, grčeva, vetrova, loše probave, prehlade, a osobito se preporučuje za lečenje gripa.Stabljika je valjkasta, razgranata. Uopšte, morač liči na mirodiju, ali je krupniji, razgranatiji, snažniji i veći. Cvasti su udružene u guste i velike štitove na vrhu stabla i ogranaka.Koristan je za lečenje bolesti bubrega, želuca i creva, za lečenje organa za varenje i disanje, za jačanje apetita.Za lek se sabira koren, cela biljka u leto, a seme kad dozre. Svojim veoma prijatnim mirisom i slatkim ukusom, pre svega, služi za popravljanje neprijatnog mirisa i ukusa lekova koji se nerado uzimaju.


Setva: U zatvorenom prostoru od oktobra do marta na temperaturi preko 15°C, seme sejati u posudama na max 1cm dubine- posuti laganim supstratom. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

1gr / 250+ semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Komorač / Trevignano“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *