Chufa / Cyperus esculentus

350.00 рсд500.00 рсд

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Cyperus Species, Chufa Sedge, Tiger Nut, Weedy Nutsedge, Yellow Nut-Grass, Odomaćeni naziv – Šilj, Oštrik

Oštrik raste na celom Sredozemlju i jede se hiljadama godina. Na najtiražnijim svetskih blogovima na engleskom jeziku pojavljuje se kao Tiger nuts, chufa sedge, nut grass, yellow nutsedge, tiger nut sedge. Iako je reč o prastaroj hrani i biljci priznatoj 1753god. 2017 su ga proglasili novom super-hranom i to je izazvalo dovoljno jak komercijalni efekt da postane popularan i tražen.
Šta je oštrik? Mali i jako tvrdi gomolj biljke Cyperus esculentus, koja raste od Španije do Afrike. Kakav je oštrik? Ukusom oštrik podseća na lešnike i bademe, a posebnim ga čine citrusne note. Pun je skroba i  zbog tvrdoće se pre upotrebe mora natopiti u vodi. Zašto je super hrana?Jer je pun proteina, minerala i zdravih masnoća i vitamina. Navodno ima toliko proteina da se uvek koristio kao zamena za mleko. Kako se jede?
Oštrik se može jesti sirov, ali puno je bolji natopljen u vodi ili kuvan. Dodaje se u desertima, od njega se pravi biljno mleko, koristi se za smoothije, sokove i kolače, ali i za salate i kuvanje slano-slatkih jela. Kao i za mlevenje i pravljenje brašna.
Zvanično stoji podatak da trpi -34°C ali ja ih isključivo sadim u saksijama i zimi stavljam na mirovanje u hladnoj i mračnoj prostoriji pa aprila iznosim na otvorenom kada počinje sa vegetacijom.

U ponudi sadnice u saksiji 9cm / tokom zime nisu u vegetaciji

Dodatne informacije

Sorta

Erdmandel normal, Black Tiger, Jumbo, Bright and smooth, Riesen aus Ghana, Large Black

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Chufa / Cyperus esculentus”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *