Camellia s. `Darjeeling` / Crni (Zeleni čaj) / Sadnica ( više biljaka )

1,200.00 рсд

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Kupujete saksiju sa 4 biljke od 10 do 20cm

Crni caj ima veoma dugu tradiciju i jos kako dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujuci svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji caj u zemljama zapadnog sveta iako se u sferi herbalne medicine zeleni caj intenzivnije propagira.
Crni caj je u stvari tamniji `rodjeni brat` zelenog caja jer i jedan i drugi poticu sa iste biljke ciji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju jos jednog `brata` kojeg englezi takodje rado piju. Njegovo je ime `white tea` (beli caj). O tome da li ce od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili beli caj odlucuje proizvodjac caja primenom razlicite vrste obrade.
U tom procesu jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentirao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.Zatim, u odnosu na svoju `braću` on sadrzi i najveci nivo kofeina sto znaci da se izmedju ostalog, proizvodi od listova koji rastu na vrhu biljke. Detaljnije o tome pisano je na stranici pod nazivom Zeleni caj sprecava rak . Iz tog razloga ne moze se u globalu govoriti o tome koliko kofeina sadrzi jedna soljica crnog caja ali u svakom slucaju dosta manje od jedne soljice kafe.Sirom sveta konstantno se vrse ispitivanja na temu lekovita svojstva crnog caja na osnovu cijih rezultata se na prvom mestu istice blagotvorno dejstvo na nas kardiovaskularni sistem. Redovno ispijanje crnog caja sprecava zacepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga.Na Boston University School of Medicine sprovedeno je jednomesecno ispitivanje u koje su bile ukljucene dve grupe srcanih bolesnika. Jedna je tokom tog perioda pila samo vodu a druga po cetiri solje crnog caja dnevno. Nakon mesec dana, u grupi ispitanika koji su pili crni caj ustanovljeno je za oko 50% poboljsano stanje na oslabljenim krvnim zilama sto znatno umanjuje faktor rizika od eventualnog srcanog ili mozdanog udara. Osim ovog uticaja na arterije, crni caj direktno deluje na srce, mozak i funkciju disanja. Jacina kojom ovaj caj deluje na nas organizam povecava se sa vecim stepenom kofeina koji moze imati u sebi jer je to najbitnija supstanca koja nadrazuje ove vitalne centre.Kofein u crnom caju nadrazuje koru velikog mozga, sto doprinosi da bolje shvatamo stvari i brze povezujemo misli. Ovo automatski cini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakse ucimo, pamtimo, komuniciramo.Zatim, crni caj okrepljuje, umanjuje osecaj umora i pospanost. Utice i na bolji rad misica i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brze reakcije.
Zahvaljujuci kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljsava se i funkcija disanja, povecava ventilacija pluća, sto doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.
Isto tako, crni caj deluje stimulativno na rad srca i krvotok.
Sto se tice njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog caja koji je po tome nadaleko cuven, kao sto im je vrlo slican i kompletan sastav. Iz straha da ne budemo dosadni hajde samo da podsetimo: sto manje slobodnih radikala to veca zastita od
nastanka raka i sporije starenje organizma.Na Milton Schiffenbauer Pace University ustanovljeno je da crni i zeleni caj deaktiviraju viruse, sto podrazumeva i herpes. Prema nekim istrazivanjima crni čaj unistava i bakterije, posebno one koje mogu zagaditi organe za varenje i izazvati proliv. Ispijanjem soljice crnog caja imamo sansi da unistimo bakterije i viruse u ustima.Pa, ovaj ugodan istocnjacki napitak koji se vec odavno preselio na Zapad zaista moze biti od velike koristi za nase zdravlje. O uzivanju da i ne govorimo. Oni koji razmisljaju o tome bave se proizvodnjom crnog caja sa dodatkom razlicitih i neverovatnih aroma medju kojima je cak i cokolada. Za prave ljubitelje caja kvalitetan crni caj predstavlja istinski uzitak kojem ne treba ama bas nista dodavati niti oduzimati.Ako se sada pitate sta je za vas bolji izbor. Zeleni caj o kojem se toliko prica ili crni o kojem se cuti? Ukoliko podnosite kofein slobodno odlucite sami i svakako necete pogresiti.
Napomena: Preterani unos kofeina moze imati vrlo stetne posledice po organizam pa sa njim treba biti oprezan. U lekovite svrhe preporucena dnevna doza crnog caja je 3-4 soljice. Maksimalna dnevna doza crnog caja za odrasle osobe iznosi 8 soljica a sve preko toga moze prouzrokovati trovanje.

Dodatne informacije

Količina

1 saksija / 3-4 biljke

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Camellia s. `Darjeeling` / Crni (Zeleni čaj) / Sadnica ( više biljaka )”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *