Bob Robin Hood

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Vicia faba, maior

Retka nova sorta specijalno kultivisana za hladnije zone i za one sa visokom temperaturom. Vegetacija traje samo 75dana. Biljke su niske, ne traže oslonac i mogu se uzgajati u saksijama jer imaju slabo razvijen korenov sistem. Imaju mahune koje sadrže po 5 krupnih semenki. Svi delovi biljke su jestivi.

—————————————————————————————————-

Liči na pasulj, plod su krupne mahune u kojima se nalaze krupne semenke, bubrežasto spljoštenog oblika, boja zavisi od vrste. Koriste se sveže, veoma mlade mahune u vidu boranije, mlado (nedozrelo) zrno i zrelo (suvo) zrno kao i list.
Mlada mahuna (boranija) u 100 g ima 48 kalorija i sadrži: 4,1 g proteina, 7,7 g ugljenih hidrata i 0,1 g masti. Suva boba (zrno) ima u 100 g 316 kalorija i sadrži: 27 g proteina, 46,5 g ugljenih hidrata i 2,4 g masti. U toku cele godine se koristi zreli bob koji se u nekim zemljama i melje u brašno i meša s ostalim žitaricama. Osim hranljivih materija sadrži minerale (fosfor, gvožđe, kalcijum…), vitamine (posebno grupu B), lecitin, holin, nukleide, pektin, gliceride, kiseline. Mladi bob se najčešće servira sa kuvanim krompirom i blitvom, dok se sušeni priprema kao pasulj.
Lekovita svojstva: koristi se u lečenju i sprečavanju Alchajmerove bolesti jer čuva acetil-holin u mozgu. Mlade mahune jačaju srce i regulišu promet kalcijuma.

—————————————————————————————————-

Ova vrsta boba se sadi direktnom setvom tokom zime i do početka maja tkdj se može saditi tokom leta u saksiji na mestu gde nema sunca, može i kasnije ali je ovo optimalno vreme. Na dubini od 5cm , ukoliko ih sadite u redu onda se sadi po 1 zrno na razmaku od 10cm. Možete da ih sadite i u tkz ` Odzacima ` u 1 rupi sadite po 4 zrna na razmaku od 40-60cm. Dok ne isklija zahteva umereno navodnjavanje a kasnije minimalno.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Bob Robin Hood“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *