Bob Finnish Purple

300.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Vicia faba ssp minor minor,  Engels: Tic Bean, Field Beans

 

Spada medju najstarije poznate biljne vrste, spominje se u spisima od pre 6000 god kao i u bibliji zbog čega se naziva i Adamov pasulj. Iako se smatra Finskom sortom poreklo ove vrste je nepoznato. Ovo je najmanji srodnik iz porodice boba, ima jedinstven ukus. Svi delovi biljke su jestivi. Biljka dostiže 100cm u visini i dosta radja.

—————————————————————————————————-

Liči na pasulj, plod su mnogobrojne mahune u kojima se nalaze krupnije semenke, bubrežasto spljoštenog oblika, boja zavisi od vrste. Koriste se sveže, veoma mlade mahune u vidu boranije, mlado (nedozrelo) zrno i zrelo (suvo) zrno kao i list.
Mlada mahuna (boranija) u 100 g ima 48 kalorija i sadrži: 4,1 g proteina, 7,7 g ugljenih hidrata i 0,1 g masti. Suva boba (zrno) ima u 100 g 316 kalorija i sadrži: 27 g proteina, 46,5 g ugljenih hidrata i 2,4 g masti. U toku cele godine se koristi zreli bob koji se u nekim zemljama i melje u brašno i meša s ostalim žitaricama. Osim hranljivih materija sadrži minerale (fosfor, gvožđe, kalcijum…), vitamine (posebno grupu B), lecitin, holin, nukleide, pektin, gliceride, kiseline. Mladi bob se najčešće servira sa kuvanim krompirom i blitvom, dok se sušeni priprema kao pasulj.
Lekovita svojstva: koristi se u lečenju i sprečavanju Alchajmerove bolesti jer čuva acetil-holin u mozgu. Mlade mahune jačaju srce i regulišu promet kalcijuma.

—————————————————————————————————-

Ova vrsta boba se sadi direktnom setvom od januara do kraja Juna tkdj se može saditi u saksiji na mestu gde nema sunca. Na dubini od 2-4cm , ukoliko ih sadite u redu onda se sadi po 1 zrno na razmaku od 10cm. Možete da ih sadite i u tkz ` Odzacima ` u 1 rupi sadite po 4 zrna na razmaku od 40-60cm. Dok ne isklija zahteva umereno navodnjavanje a kasnije minimalno.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Bob Finnish Purple“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *