Opis
Kikiriki se uglavnom gaji radi semena koje je veoma bogato uljem i belančevinama, vitaminom B, a nešto manje vitaminima A, C i D. Od semena se može proizvoditi brašno, a značajan je izvor biljnih ulja. U ishrani ljudi koristi se prženo ili pečeno seme. Plod je mahuna koja se formira i sazreva u zemljištu. Na jednoj biljci formiraju se 30-500 mahuna. Seme je loptastog ili izduženog oblika, spolja je prekriveno semenjačom. Kikiriki traži dosta toplote tokom cele vegetacije. Ne podnosi velika temperaturna kolebanja, zbog toga se u umerenom klimatskom pojasu ne može gajiti iznad 400 m nadmorske visine. Ima velike zahteve prema vodi, naročito tokom faze cvetanja i oplodnje. Zahteva plodna, strukturna i rastresita zemljišta. Oljušteno seme je bolje od neljuštenih mahuna, jer brže klija i niče. Seje se u širokim redovima, sa rastojanjem između redova 70-80 cm, rastojanje u redu je oko 10-12 cm. Setva se obavlja kada se zemljište na dubini od 10 cm zagreje od 12-15 C. Sazrevanje mahuna je neravnomerno, ali pošto mahune ne pucaju berba se može obaviti u punoj zrelosti mahuna tj kada list i stabljika požute. U vreme berbe plodovi sadrže oko 50 % vlage, a nakon sušenja ne treba da sadrže više od 10 %, a oljušteno seme ne više od 5 % vlage.
Recenzije
Još nema komentara.