Viola cornuta Ariana Mix

150.00 рсд

Clear

Description

Nova vrsta. Iako je perena uglavnom se čuva kao jednogodišnja cvetnica jer se samorasejava a tkdj se veoma lako razmnožava i reznicama. Može se čuvati kao baštenska ili saksijska biljka, koristi se i za rezani cvet koji dosta dugo traje.  Cvet je jestiv, prijatan, pogodan za kandiranje i pripremu slatka.


Razmnožavanje:

Razmnožavaju se semenom i ožiljavanjem reznica.

Najlakše se razmnožavaju semenom. Za kasno-jesenju i zimsku sadnju setva se obavlja krajem avgusta i septembra, za ranu sadnju seme sejati tokom februara i marta. Nakon setve, seme se pokrije tankim slojem peska i folijom koja održava vlažnost površinskog sloja. Folija se skida kada dan i noć počne da niče. Period nicanja traje 6-14 dana u zavisnosti od temperature. Optimalna temperatura nicanja je 15-20ºC. Ukoliko je temperatura viša od 25ºC i suv površinski sloj biljka neće niknuti. Nakon što su biljke nikle, temperaturu treba sniziti na 10ºC. Dan i noć se presađuje kada biljke imaju 3 listića u pojedinačne saksijice i nastavlja se sa negom, nakon 3 sedmice, biljke treba pincirati  da bi se dobio razgranat grm koji će dati više grančica i cvetova. Nakon 4-6 nedelja viole mogu da budu posađene na stalno mesto. Setva može da bude obavljena i u vrtu do sredine maja. Kao i u plasteniku tek posejane semenke treba zaliti i prekriti crnom folijom do nicanja.

Razmnožavanje reznicama omogućava očuvanje čistote forme i boje cvetova. Reznice se uzimaju tokom maja i jula. One treba da imaju 3 čvora i sade se na dubinu od 5 mm. Prilikom sadnje treba zbiti listove uz stabljiku. Na taj način na 1 m² može da bude posađeno 400 reznica. Svakodnevno je potrebno reznice vlažiti. Najbolje ih je prekriti vlažnim novinskim papirom koji će održavati vlažnost koja je izuzetno važna tokom prve 3-4 sedmice. Biljke od reznica uzetih tokom maja i početkom juna daju biljke koje će cvetati već krajem leta i tokom jeseni iste godine. Kasnije uzete reznice cvetaće naredne godine u proleće. Sa jedne biljke može da se uzme 10 reznica, a sa dobro razvijenog žbuna, tokom leta, može da se uzme i 30-40 reznica.

Additional information

Količina

0.2gr / 200+ semenki

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Viola cornuta Ariana Mix”

Your email address will not be published. Required fields are marked *