Opis
Family: Schisandraceae
Genus: Schisandra
Species: Chinensis
Wu Wei Zi, Chinese Magnolia Vine
Listopadna drvenasta puzavica poreklom iz Kine. Dostiže visinu od 2-3m a u širini 90-120cm. Koristi se list i bobičasti plodovi. Kinesko ime potiče od bobica koje imaju svih 5 osnovnih ukusa: slatko, slano, kiselo, ljuto i gorko. Svrstava se u 50 najvažnijih vrsti. Osim što se bobice
mogu jesti sveže od njih se pravi čaj,vino,dzem…….
Farmakološka istraživanja su dokazala da je najjači antioksidant koji postoji. Pojačava imuno, endokrini, kardiovaskularni, gastrointestinalni sistem. Snižava šećer i dokazano povećava fizičku radnu sposobnost kao i povećanje otpornosti na stres.
——————————————-
Razmnožavanje : Semenom , reznicom , deobom
Stratifikacija : 90 dana u vlažnom supstratu ( pesku , perlitu ) na temperaturi 2-5 C u frižderu
Pre-tretman : Seme potopiti 24h u toploj vodi.
Setva : Tokom cele godine u kupovnoj zemlji ili mixu supstrata i perlita / peska , na dubini oko 1 cm .
Klijjanje : Temperatura 15 – 18 C , 1-6 meseci
Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost .
Nega : I god se čuva u saksiji , nakon 1.god se presadjuje vani na stalno mesto . Nije probirljiv po pitanju tla .
Zona otpornosti : 4a / -34.4 °C (-30 °F)
Recenzije
Još nema komentara.