Salata ` Royal Oakleaf `

100.00 рсд250.00 рсд

Clear
SKU: N/A Categories: , ,

Description

Family: Asteraceae
Genus: Lactuca
Species: Sativa
Seme je prepakovano iz originalnog pakovanja, seme je organsko !

Najnoviji kultivar hrastovog lista, namenjen u svim fazama sazrevanja a najčešće kao bebi salata, može se koristiti u svežem stanju ili obradjen kao zeleniš. List salata višestruko naboranog lista koja ne menja boju, ne formira glavicu ali je dosta teška, ne gorči. Namenjena je za proizvodnju na otvorenom polju ili u plastenicima tkdj može i u saksiji. Otporna na precvetavanje. Ukoliko se biljka ne vadi sa korenom već samo skida list ona nastavlja da raste i može da se koristi u više navrata. Dostiže 20cm u visini i 30cm u prečniku. Dosta otpornija na visoke i niske temperature.
Seje se direktnom setvom od februara do novembra.

Može se uzgajati tokom cele godine u zatvorenom prostoru, na otvorenom od Proleća do Proleća.

Uslovi za uspešan uzgoj:Najvažnije je izabrati adekvatnu sortu za određeni period gajenja. Ako se na primer gaji prolećna sorta zimi, salata neće da zavije glavicu, dok, u slučaju da zimsku sortu gajite na leto ili proleće, salata jako brzo obrazuje cvetno stablo.Još jedan važan uslov su temperaturni uslovi. Odgovarajuća temperatura za zavijanje glavice je 16 C. Salata može da podnese i mrazeve i niske temperature ali će tada kvalitet ploda biti manji.
Setva: Jedan gram sadrži izmedju 800 do 1200 semena salate. Klijavost traje 4 do 5 godina a niče za svega 5 do 7 dana. Salati odgovaraju kisela ili neutralna zemlišta polurastresita i sa malom količinom soli.
Rana prolećna proizvodnja kreće setvom od 15 – 30. oktobra u negrejanim plastenicima, ili 1-15 decembra u grejanim. Salata će stići za berbu krajem februara, početkom marta. Nemojte nedostatak svetlosti nadoknadjivati povećanjem temperature.
Kasno prolećna proizvodnja počinje setvom krajem decembra i početkom januara, a za berbu pristiže krajem marta i početkom aprila. Proizvodnja može da prođe i bez grejanja, ali sa obaveznim prekrivanjem agrilom.
Letnja proizvodnja salate se odvija na otvorenom. Setva je od maja do jula, kada salata stiže od jula do polovine septembra. Za ovu proizvodnju birajte salatu koja ne ide u cvetno stablo.
Jesenja proizvodnja je moguća u zaštićenom i na otvorenom prostoru. U zaštićenom prostoru setva je od polovine avgusta do polovine septembra, a proizvodnja na otvorenom podrazmeva setvu od polovine jula do polovine avgusta.
Zimske proizvodnja podrazumeva setvu od polovine septembra do polovine oktobra a salata pristiže krajem decembra do polovine januara.
Sadnja: Rasad se pravi u lejama, tresetnim kockama, jiffy pločicama ili u kontejnerima a primenjuje se naturalno ili pilirano seme. Salata traži zemlju koja mora biti plodna, humusna i nezaražena.Setvu u redove, obavlja se sa 1 do 3 gr semena po kvadratnom metru. Pravilniji raspored pri setvi je moguć mešanjem semena sa peskom. Za mesec dana od nicanja, mlade bijke su spremne za rasadjivanje.
Održavanje rasada : Proizvodnja rasada salate traje od 4 do 6 nedelja u zavisnosti od vremenskih uslova i vrste rasada.
U periodu rasadjivanja, biljke traže đubrivo sa većim procentom fosfora. U slučaju zimske salate, rasad se mora provetravati uz spuštanje temperature, dok je pri letnjoj proizvodnji rasada obavezno senčenje.
Rasadjivanje:U odnosu na način proizvodnje rasada, razlikuje se tehnika rasađivanja. Ako je rasad u kockama, kocke se ulažu do 1/3 u zemlju. U slučaju da je rasad u čašama, tada se ulaže u zemlju do 2 cm dubine. Pre rasađivanja treba zaliti i kocke i zemlju, a nakon rasađivanja zemljište sa 4 do 5 mm vode u kojoj smo rastopili fosforno đubrivo.Robusnije sorte salate sa većom glavicom imaju veće listove rozete, i rasađuju se na razmak 25×25 ili 25×30 cm. Sitnije sorte rasađujemo na 20×25 cm što je 20 biljaka po metru kvadratnom. Rasadjivanje se može obaviti ručno i mašinski. Na većim površinama sadnja se može obavljati u višeredne trake a malč folije daju odlične rezultate.
Bolesti zelene salate:Ponekad je moguće da se lisne drške salate osuše na krajevima i dobijaju mrku boju. Ovo se dešava kada naglo nastupi sunčano vreme nakon oblačnog, u uslovima veće vlažnosti. Ova pojava se prevenira učestalijim zalivanjima ali sa manjom količinom vode.Kada rubovi unutrašnjih listova postanu crne boje i sluzavi to znači da biljci nedostaje svetlost.

Additional information

Količina

100 semenki, 0.5gr, 1gr / 950+- semenki

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Salata ` Royal Oakleaf `”

Your email address will not be published. Required fields are marked *