Opis
Kelj pupčar
Najnovija vrsta povrća nastala u GB prirodnim ukrštanjem izmedju kelja pupčara i Engleskog kelja. Ukus je nalik kelju pupčaru ali dosta blaži, poput mladog kupusa.
Za ishranu se koriste glavice, zapravo pupoljci formirani u pazuhu listova. Uglavnom su prečnika dva do četiri centimetra i mase tri do deset grama. Na jednoj biljci može ih biti i do stotinu. Upotrebljava se i lišće, koje je dobra zamena za raštan, dok su ostaci stabla i listova odlična stočna hrana. Glavice se najbolje obrazuju u jesen, kada su dani vedri, a noći prohladne, s blagim mrazevima. Smatra se da su ukusnije posle prvog mraza. Ako je vreme toplo, slabo se zavijaju i ostaju meke. Ubiraju se postepeno, od osnove prema vrhu, jer tako i dospevaju. Berba započinje u oktobru i traje do januara, a ponekad i do proleća.rokelj ima znatno više suve materije nego kupus. Od hranljivih sastojaka preovlađuju proteini,ugljeni hidrati,vitamin C, provitamina A,kalcijum,Zbog sadržaja dijetnih vlakana, kelj pupčar doprinosi boljem varenju i održavanju normalnog nivoa holesterola i šećera. Pored toga, glukozinolati i antioksidantni karotenoidi jačaju imunitet, neutrališu slobodne radikale, štite od infekcija i deluju preventivno na različite oblike kancera.
Recenzije
Još nema komentara.