Opis
Stara retka sorta, u srodstvu sa Anasazi pasuljem ali niska i kompaktna rastom. Ukus je sličan Anasaziju ali dosta blaži. Višestruko nagradjivan, retka vrsta koja prilkom kuvanja stvara ukusan likvor od crnih mrlja koje se rastapaju. Ne rsaspada se i zrna ostaju cela.
Minimalna temperatura za klijanje je od 8-10°C. Niske temperature već od – 0,5 °C do 10°C uništavaju usev. Visoke temperature zajedno sa niskom relativnom vlažnošću vazduha utiču na opadanje cvetova (abortivnost), pri čemu mahune ostaju šture. Seje se kao i svaka druga vrsta boranije iili pasulja direktnom setvom od apr.- jula. Seme se seje na dubini od 3-5cm i na 5cm razmaka / ili u kućicama 4-5 zrna razmak izmedju kućica treba biti oko 20cm. Od klijanja do berbe prodje 40 dana za ubiranje mahuna ili oko 60 dana za zrelo zrno.
Recenzije
Još nema komentara.