Mentha pulegium

100.00 рсд

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Mentha pulegium

Višegodišnja lekovita zeljasta biljka do 50cm. Otporna i nezahtevna vrsta jedino sto trazi je vlazno zemljiste. Za lek se ubiru cvetovi i cela biljka za vreme cvetanja.
Lekovito delovanje: Koristi se za lečenje mnogih bolesti, najviše u obliku čaja za lečenje organa za disanje i varenje, za jačanje, protiv nadimanja, a zimi kao čaj protiv nazeba i gripa. Smiruje i jača živce. Leči neuralgije, nervozu, nesanicu, drhtavicu. Daje osećaj svežine kada se zvaće.
U obliku čaja koristi se za lečenje organa za disanje i varenje, kao i lek za smirenje, za jačanje kao tonik, protiv astme, velikog i običnog kašlja, protiv nadimanja, histerije i grčeva. Deluje kao stomahik, karminativ, holagog, spazmolitik i antiseptik. Vrlo je cenjena u kozmetici ali i kao medonosna biljka. Ranije se koristila i kao lek protiv reumatizma. Može da se upotrebljava kao obloga na koži kod ujeda, otoka, protiv bolesti desni i zuba, za ispiranje usta. Ulazi u sastav raznih aromatičnih biljnih smeša. Kao začinska biljka može da se koristi i u kulinarstvu.

Seme se seje od jan./apr. u posudama ili direktnom setvom od maja do avg. Seme se samo utisne u supstratu i odrzava konstantna vlaznost zemlje. Klija za oko 20 dana.

Dodatne informacije

Količina

100 + semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Mentha pulegium”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *