Hajdučka trava / Cherry Queen

150.00 рсд500.00 рсд

Očisti

Opis

Achillea millefolium

 

Hajdučka trava se u našem narodu odavno koristi kao lekovita biljka, ali je malo poznato da je, po predanju, još u Trojanskom ratu ovu biljku Ahil koristio za vidanje rana.
Hajdučka trava je poznata i po svom nazivu u latinskom jeziku – Achilea millefolium. U našim krajevima se koriste još i sledeća imena za nju: hajdučica, romonika, stolisnik ili kostrijet. To je perasta biljka visine do oko 80 centimetara, najčešće svetlozelene boje.
Za pojedine bolesti i tegobe koriste se čajevi spravljanjeni od osušene hajdučke trave. Pored toga, koriste se čajevi spravljeni od mešavine hajdučke trave i drugih lekovitih biljaka. Za određene spoljašnje povrede i kožne bolesti koriste se obloge spravljene na bazi hajdučke trave.
Hajdučka trava spada u divlje rastinje, ali se uzgaja i u baštama zbog svojih lekovitih sastojaka.Pokazalo se da hajdučka trava povoljno utiče na organe za varenje, ima blago sedativno dejstvo, a deluje i kao analgetik i kao antiseptik.Kao višegodišnja zeljasta biljka hajdučka trava ima uspravnu maljavu stabljiku visoku do 80 cm, pri vrhu granatu i obraslu listovima izduženolinearnog oblika, koji su dvostruko do trostruko perasto deljeni u režnjeve. Listovi su sa obe strane pokriveni dlačicama. Cvetne glavice su sitne, veličine do 5 mm, bele boje, sakupljene na vrhu stabljike u štitaste cvasti. Cveta preko celog leta. Plod je spljoštena ahenija.Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odsečeni delovi se vezuju  i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Seme se seje sto pliće u kontejnerima tokom cele godine ili od jeseni do sredine proleca direktnom setvom u basti.


Setva: U zatvorenom prostoru tokom cele godine na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na površini i samo utisnuti u supstrat. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

100 semenki, 1000 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Hajdučka trava / Cherry Queen”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *