Glycyrrhiza glabra / Sladic

100.00 рсд500.00 рсд

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Papilionaceae
Genus: Glycyrrhiza
Species: Glabra
Licorice

Sladic je dugovecna, otporna zeljasta biljka sa snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korenovim sistemom. Iz rizoma, koji je ispod same površine zemlje, svakog proleca izbija po nekoliko stabljika koji narastu do 1/2 m. Divlja i sve cesce gajena biljka. Uzgaja se kao lekovita i zacinska biljka. Koristi se koren koji slast sadrzi zahvaljujuci velikoj kolicini glicirizina. Korenje i vreže se vade iz zemlje u jesen, operu se i suše. Iako se na mnogim mestima moze naci podatak da trpi -18C, ova biljka je sigurno otpornija jer u nekim krajevima nase zemlje gde temperatura pada i na – 23C raste samoniklo i bez ikakve nege.
Upotreba: U kuhinji> Sladić se upotrebljava za slatkiše i začinjavanje pića. Kao crni šećer, sa 25% glicirizina, koristi se za sladjenje kao porter piva.
Kao narodni lek. Umesto pastila i sirupa protiv bronhitisa i ostalih prehlada, moze se napraviti i koristiti vruć ili topao sirup od Štapića sladića ili čaj od ocišćenog i isitnjenog korena (25 g), koji se kuva 5 minuta u 600 ml vode.Čaj se pije iz malih čaŠica tri puta dnevno pre jela. Sladić mogu da koriste i dijabetičari.
Prerada i primena: Iz sladića se preradom ekstrahuju triterpenski saponini, medju kojima je najznačajniji glicirizin, 50-100 slađi od šećera. Sladić je ekspektorans, antiflogistik i spazmolitik. Njegovi ekstrakti koriste se za kapi i sirupe protiv kašlja, kao i za popravljanje ukusa lekova i životnih namirnica.


Setva: U zatvorenom prostoru od Februara do Maja na temperaturi preko 18°C. Semenku potopiti 1-3 dana u vodi a zatim sejati na dubini od 0.5cm u supstratu. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

5 semena, 50 semena

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Glycyrrhiza glabra / Sladic”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *