Gentiana lutea / Lincura

100.00 рсд2,500.00 рсд

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Gentianaceae
Genus: Gentiana
Species: Lutea

Lincura je višegodišnja biljka koja u zemlji razvija vrlo debeo, prstenasto izbrazdan rizom, iz kojeg se grana mesnato, debelo, do 1m dugačko korenje. Koren punu zrelost postize nakon 3god. U prirodnom stanistu raste na planinskim pašnjacima i livadama i među grmljem, u svim zemljama evrope je gotovo unistena zbog nekontrolisanog ubiranja zbog cega spada u ugrozene i strogo zasticene vrste. Za lek se u jesen ili rano proleće sakuplja koren od starijih biljaka. Sveži koren ima neugodan miris, dok je miris osušenog korena aromatičan.Ubraja se u najbolja sredstva za lečenje želuca. Pospešuje probavu,otklanja pritisak
u želucu, mučninu, napade nesvestice. Pridonosi poboljšanju sastava krvi i povećanju broja crvenih i belih krvnih zrnaca. Koristi se protiv groznice, kašlja, astme,kod hronične začepljenosti, za lečenje rana i drugih ozleda.

——————————————————————–

Setva: U zatvorenom prostoru tokom cele godine na temperaturi preko 15°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.  Pre setve seme držati 1-3 meseci u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki, 1000 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Gentiana lutea / Lincura”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *