Ljuta paprika / Čili / Ancho Poblano

150.00 рсд2,000.00 рсд

Clear
SKU: N/A Categories: , , ,

Description

Family: Solanaceae
Genus: Capsicum
Species: Annuum

Spada medju najpoznatije srednje ljute paprike koje potiču iz Meksika. Koristi se u svim oblicima ali najčešće kao sušena jer tada dobija specifičnu , izutnu aromu . Biljke narastu oko 60 cm , dosta robusne. Od klijanja do sazrevanja prodje oko 60 dana – zelene boje do 88 dana crvene . Plod je u dužini oko 7-12cm , od zelene do purpurne gotovo crne boje . SHU 3,000

———————————————-

Biljka: umereno razgranata, osrednje visine, strčećih plodova
Plod: u tipu feferone, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj zrelosti crvene boje, sitan, ljutog ukusa
Sazrevanje: rana sorta


Razmnožavanje : Semenom

Pre-tretman : Ne / Eventualno potapanje u čaju od kamilice do 24h

Setva : S proleća od februara do kraja aprila . Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cele godine ( ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je veštačko opšrašivanje ) . Seme se seje u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu. Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5-2 cm. komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida . Pikira se nakon 20 dana od klijanja.

Klijanje: Temperatura iznad 20C , isklija za 1-4 nedelja

Lokacija : Direktna svetlost

Nega : Biljka ima plitak koren s time je neophodno redovno zalivanje i prihrana.


Za papriku je najvažnije da se gaji na rastresitom, hranljivom, lakom zemljištu, u predelima gde nema kasnih mrazeva, gde ima vode za navodnjavanje, i na novim zemljištima, jer ona pati od mnogih bolesti i štetočina. Ako se gaji u monokulturi, znači dugo godina na istom mestu, onda oboljeva od virusnih i gljivičnih bolesti i daje slabe rezultate i neupotrebljive plodove. Navodnjavanje je veoma važna agrotehnička mera u proizvodnji paprike, naročito ako se gaji iz rasada jer se, prilikom presađivanja, njen koren čupa, kida i raste u plitkoj površinskoj zoni zemljišta, tako da je osetljiva na sušu. Paprika traži toplotu za pravilan razvoj. Na temperaturi ispod 15 ºC prestaje s razvojem, kao i iznad 36 ºC. Seme počinje nicati na temperaturama iznad 13 ºC, a optimalna je temperatura za rast i razvoj  22-25 ºC. Temperature od –0,3 do –2,5 ºC dovode do uginuća biljke. Monokultura  znatno smanjuje prinose. Priprema tla za papriku počinje u jesen, dubokim oranjem na 30-35 cm. Mesec dana pre rasađivanja tlo za uzgoj se kultivira (usitnjava i poravnava, a neposredno pre rasađivanja površina se uređuje već prema odabiru tehnologije (primena folije, agrila, sistem navodnjavanja i dr.). Papriku je neophodno prihranjivati redovno, pre sadnje ( Stajsko djubrivo ili NPK ) i u toku rasta ( najčešće kristalnim i vodopotopivim djubrivima ). Moguća je i folijarna prihrana ( preko lista ).

Additional information

Količina

50 semenki, 1000 semenki

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Ljuta paprika / Čili / Ancho Poblano”

Your email address will not be published. Required fields are marked *