Bob Grano Violetto

100.00 рсд700.00 рсд

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Vicia faba, maior

Stara Italijanska sorta. Spada u rane sorte, mahuna dostiže 20cm i sadrži 6-8 zrna. Mlado zrno je zelene boje, zrelo jarko ljubičasto dok nakon 10-ak meseci prelazi u tamno ljubičastu-braon boju. Seje se od Oktobra- Novembra i Februara-Marta.

—————————————————————————————————-

Liči na pasulj, plod su krupne mahune u kojima se nalaze krupne semenke, bubrežasto spljoštenog oblika, boja zavisi od vrste. Koriste se sveže, veoma mlade mahune u vidu boranije, mlado (nedozrelo) zrno i zrelo (suvo) zrno kao i list.
Mlada mahuna (boranija) u 100 g ima 48 kalorija i sadrži: 4,1 g proteina, 7,7 g ugljenih hidrata i 0,1 g masti. Suva boba (zrno) ima u 100 g 316 kalorija i sadrži: 27 g proteina, 46,5 g ugljenih hidrata i 2,4 g masti. U toku cele godine se koristi zreli bob koji se u nekim zemljama i melje u brašno i meša s ostalim žitaricama. Osim hranljivih materija sadrži minerale (fosfor, gvožđe, kalcijum…), vitamine (posebno grupu B), lecitin, holin, nukleide, pektin, gliceride, kiseline. Mladi bob se najčešće servira sa kuvanim krompirom i blitvom, dok se sušeni priprema kao pasulj.
Lekovita svojstva: koristi se u lečenju i sprečavanju Alchajmerove bolesti jer čuva acetil-holin u mozgu. Mlade mahune jačaju srce i regulišu promet kalcijuma.

—————————————————————————————————-

Bob se sadi direktnom setvom od avgusta do početka aprila, može i kasnije ali je ovo optimalno vreme. Na dubini od 5cm , ukoliko ih sadite u redu onda se sadi po 1 zrno na razmaku od 10cm. Možete da ih sadite i u tkz ` Odzacima ` u 1 rupi sadite po 4 zrna na razmaku od 40-60cm. Dok ne isklija zahteva umereno navodnjavanje a kasnije minimalno. Za berbu pristiže za 60 dana.

Dodatne informacije

Količina

10 Semenki, 25 semenki, 100 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Bob Grano Violetto”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *